The sound of silence

The sound of silence

01-07-2019

Vaak horen we als bezwaar om voor een ‘ harde’ vloer te kiezen dat het zo hard en hol klinkt. Vooral in hoge ruimten of in appartementengebouwen is het mogelijk ontstaan van geluidsoverlast natuurlijk niet prettig of zelfs onwenselijk. In sommige gebouwen is zelfs een verordening opgenomen met betrekking tot het aantal decibel dat je mag horen als buren.

Ieder hard oppervlak weerkaatst geluid. Dit geldt dus zeker niet alleen voor tegels, maar ook voor parket, laminaat, pvc, marmoleum of vinyl.

Geluidshinder wordt door ieder van ons verschillend ervaren. Voor de een is de verbetering van de geluidsisolatie voldoende, voor een ander is de (verminderde) geluidsoverlast na isolatie nog altijd storend. Er bestaat dus geen pasklaar systeem dat alle geluidsoverlast voor iedereen kan oplossen: veel is afhankelijk van de toestand van de daken, wanden en vloeren van het gebouw zelf en hoe het geluid door elk afzonderlijk wordt ervaren.

Er zijn een aantal manieren om dit ongemak op te lossen:

1. Geluidsabsorberend materiaal

Dit is eigenlijk wat je standaard in een woning doet als je hem gaat aankleden. Materialen als gordijnen, tapijten, stoffen bankstellen/stoelen, wandkleden en dergelijke nemen heel veel geluid op. Mocht dit nog niet voldoende zijn, of wil je juist geen stof in je interieur, dan kun je het wellicht verstoppen:

2. Noppenschuim of piramideschuim

Dit is geluidsabsorberend materiaal. Dit zorgt dus niet voor de isolatie naar buiten toe, maar absorbeert wel het galmen. Dit folie wordt wel achter schilderijen gemonteerd, of onder een eettafel.

3. Geluidsabsorberend plafond

Mocht je nu juist om gezondheidsredenen stoffen materialen willen vermijden, dan is het aanbrengen van een geluidsabsorberend plafond een doeltreffende methode. U kunt er zelf een maken of een systeemplafond (laten) aanbrengen, waarbij zogenaamde akoestische tegels (meestal wit geprofileerd van geperste mineraalwol) worden toegepast. Deze oplossing kom je veelal tegen in kantoren, wachtlokalen en ziekenhuizen. In de Nederlandse treinen wordt meestal gaatjesboard toegepast.

Een variant op het verlaagde akoestische plafond is een open latten plafond op enige afstand onder het bestaande plafond. Deze bestaat uit (houten) latten met spleten er tussen: latbreedte ca. 4 cm en spleetbreedte ca. 1 cm. Op de latten wordt – voor het zicht – zwart Firetdoek gelegd en daarop glas- of steenwoldekens.

4. Vloerisolatie

Als je nog gaat beginnen met het aanleggen van een vloer, dan kun je een vloerisolatie aanbrengen onder de vloer van je keuze. Voor de geluidsisolatie van betonvloeren zweren bouwers en adviseurs tegenwoordig bij de ‘zwevende dekvloer’. Tussen de betonnen draagvloer en de afwerkvloer wordt een dunne verende laag aangebracht. Bij nieuwbouw is dit de meest gebruikte toepassing om de vereiste norm voor contactgeluidsisolatie te behalen.

5. Leef geluidsbewust

Dit is altijd aanbevelenswaardig. Soms zit het reduceren van geluid in kleine dingen: trek thuis je sloffen aan in plaats van je hakken.

Heb jij een stenen vloer en een geluidsprobleem gehad? Wij zijn benieuwd naar jouw oplossingen. Meer informatie over de richtlijnen en technische oplossingen vind je onder andere  bij de Nederlandse stichting geluidshinder.